Nyheter

Här har det kommit tre föl till sen sist...

2022-05-15

Tiden går fort och det har redan kommit tre föl till sedan sist jag skrev.

Efter Fia var det Daisys tur att föla, hon tyckte att det var dags precis en vecka efter att första fölungen kommit ut. Så den 23 april ca kl. 19.50 var det dags, jag såg i monitorn att hon började att lägga sig och ställa sig upp i det där typiska momenten innan det är dags att lägga sig ner och krysta. Jag såg redan när jag tog in henne på kvällen att det kommer bli föl i natt då det droppade mjölk från tuttarna. Hon fick en lätt fölning, fölungen låg rätt och jag var inne i boxen och hjälpte till lite att dra när hon krystade. Ut kom ett svart stoföl precis som jag önskat mig... så liten och näpen. Hon hittade snabbt mjölkbaren och bajsade massor för att vara så liten. Jag hjälpte Daisy med efterbörden så den kom ut utan problem... jag brukar hjälpa dem om den inte kommit ut inom en timme. Lilla mamman var så stolt och så skönt att allt hade gått bra. Hon är nu redan tre veckor och väldigt självständig och redan ledvan att gå i grimma och grimskaft till hagen... det var tvunget då hon inte alls hade några planer på att följa med sin mamma på morgonen när vi skall gå ut till hagen... det fanns så mycket annat att upptäcka tyckte hon. Vi har döpt henne till Pingla!

Daisy och Pingla 14 maj

Sedan var det dags för Lovvan att föla. Hon fölade 2 maj ca kl. 23.10, hon hade haft kristaller på tuttarna på eftermiddagen så jag ställde in mig på att i natt blir det föl... och det blev det! Jag såg även här i monitorn att det var dags för fölning och gick ut till henne i stallet. Ganska snart så såg jag att det bara var ett framben och huvudet som var på väg ut... skit också! Jag gick in och försökte känna om jag kunde hitta det andra frambenet men det gick inte.. så jag hjälpte till och drog i det som kommit ut när hon krystade men det hände ingetting. Jag sprang in och ropade på gubben att han skule komma ut snabbt och hjälpa mig... skit i kläder ropade jag! Jag sprang ut igen och försökte hjälpa henne och sa till Lovvan att nu måste du krysta ordentligt så vi kan få ut din fölunge... jag drog och hon krystade två ordentliga krystningar samtidigt som gubben kom in genom dörren (med kläder på sig) så var fölungen ute. Så med lite team-work mellan mig och Lovvan så gick det bra trots att det ena frambenet låg bakåtslaget. Både Lovvan och fölungen var pigga efter trots att det startade lite dramatiskt. Fölungen ställde sig upp ganska omgående och stapplade sig bort till mjölkbaren och började dricka... helt pisseblöt var hon! Så snabbt tror jag inte vi haft någon fölunge som börjat dia... de brukar ju torka till sig lite först. Det blev ett sto till och svart, jag tittade nog inte riktigt ordentligt på en gång för jag trodde först att det var en hingst... tills jag såg henne kissa! Vi har döpt henne till Polly!

Polly 14 maj

Drygt en vecka efer var det dags för Palencia. Den 11 maj ca kl 21.50 var det dags, hon hade också haft kristaller på eftermiddagen och det syntes att det var dags för fölning på kvällen. Jag höll koll på henne i monitorn och sprang ut när det var dags ... förra gången hade hon haft det lite jobbigt. Det dröjde inte länge förrens hon lade sig ner och krystade och man kunde se båda frambenen och huvudet... skönt... jag gick in i boxen och hjälpte till och dra lite när hon krystade och det gick väldigt snabbt så var han ute. Jag hade anat hela tiden att det skulle bli en hingst och det blev det... supersöt.. väldigt ljus fuxfärg och med en liten stjärn. Han är ju inte efter någon av våra hingstar utan efter Snobbe som är rödskimmel... vi får väl se om han blir en fux eller en rödskimmel.... just nu ser det ut som om han är fux. Vi har döpt honom till Patron.

Patron 4 dagar, i full fart!

Peace and Love, 4 veckor gammal.

Vi är supernöjda med våra fölungar, alla fyra ser mycket lovande ut och är trevliga och sociala. Det är både fördelar och nackdelar med att få föl så här tidigt som vi fått, fördelarna är att man får dem sociala, grimm och ledvana som man sedan har stor hjälp av till hösten när man skall börja arbeta med dem... och givetsvis även en fördel om man skall åka på utställningar med dem, att de är vana att ledas. Nackdelen är att vädret inte alltid är så roligt, jag vill inte ha mina föl ute i regn de första veckorna... iaf inte innan de fått den feta pälsen som brukar ta ca 10 dagar. Men i år har vi haft tur och det har varit riktigt bra fölväder än så länge, nu väntar vi på sista fölet som bör komma inom de närmsta dagarna. Det är Kassandra som är betäckt med Snobbe som vi väntar på... sist fyllde hon inte på i juvret alls... nu har hon iaf fyllt på i mjölkkanalerna.