Nyheter

Nu har fölen kommit...

2019-05-02

Jag är verkligen urusel på att uppdatera hemsidan men nu har jag tagit tag i det... så pass att jag även passade på att fixa till och förnya lite på hästarnas egna sidor... jag har en del kvar att fixa dock. Men i det stora hela så är jag ganska så klar och nöjd med hur sidorna ser ut... stilrent och inte så mycket upprepning här och där. Vill man ha mer information om hästarna får man fråga! Avelshingstarnas betäckningsinformation är inte uppdaterad så den har jag tagit bort så länge... jag brukar ju inte annonsera efter gästston och tänker inte göra så i år heller. Vill man komma så går det bra att höra av sig i alla fall.

Vi hade två ston som väntade smått i år och tidigt på morgonen den 26 april fölade Fia (First Love). Jag hade vakat hela natten... den senare halva delen i en solstol utanför hennes box då jag var rädd att somna och missa det. Framåt morgonen så började jag bli lite hungrig och gick då in en snabbis och åt frukost och när jag kom ut igen så var hon svettig men lugn. Så jag släppte ut de andra hästarna och när jag var klar så började hon lägga sig ner och till sist så hittade hon rätt plats i boxen och vattnet gick. Fölungen låg rätt men det var lite kämpigt att få ut bogpartiet så jag gick in och hjälpte henne och drog i krystvärkarna så att fölungen kom ut... och då gick det väldigt snabbt och smidigt. Det blev en liten tjej, fux med lite vita hår i pannan. Lilla mamman var så stolt och smågnäggade och pratade med sin dotter. Jag hjälpte henne lite och torkade fölungen och hjälpte henne även att bli av med efterbörden. Jag lät dem vara i fred en liten stund och fixade lite kaffe och lyxade till med en kexchoklad och sen stod och jag och tittade på dem och kunde då se att hon hittade mjölkbaren och även bajsade inom kort. Så himla skönt när allt fungerar och att det har gått bra med både mor och fölunge. Hon skall få heta Nancy.

 

Sen dröjde det några dagar innan det var dags för Lovvan (Love Song). Hon var snäll och fölade redan innan klockan var tio på kvällen den 29 april och då var jag fortfarande hyfsat pigg. Vi hade ju kamerian riggad i hennes box så när jag såg att hon lade sig ner gick jag ut, hon smågnäggade när hon såg mig och visade att hon gärna ville att jag skulle vara med när hon fölade. Det dröjde inte länge innan vattnet gick och hon började föla, även hennes unge låg rätt men var lite bred över bogpartiet så jag fick även hjälpa henne lite med att dra i krystvärkarna. Fölungen var snabbt ute och superpigg och ville snabbt ställa sig upp. Lovvan var lite trött och låg kvar så jag torkade fölungen som inte alls ville ligga stilla och vila. Det dröjde inte länge innan han stod på benen... väldigt långa ben hade han. Han var svartskäck även om jag tycker att de var snåla med den vita färgen. Mest fick han på ett bakben som är nästan helt vitt, samma teckning som hans mamma... vänster bakben. Även han hittade snabbt mjölkbaren och bajsade strax efter. Han skall få heta Napoleon.

 

Man blir så tacksam över att allt gått bra och när man nu flera dagar efter att de föddes tittar ut i hagen och ser att de springer små ärevarv runt sina mammor som har fullt sjå att hålla reda på sina juveler... det värmer gott i en uppfödares hjärta!

Vi har även sålt en av valackerna, Jackpot... han har fått en femstjärnigt hem där det finns MÅNGA barn som kan pyssla om honom. Så himla skönt att hitta rätt hem och där man vet att de blir omhändertagna på rätt sätt... deras förra shettis blev 30 år!

Annars händer det inte så mycket här... jag har gått hela våren och väntat på operationstid och nu äntligen nästa vecka skall det bli av... det skall bli skönt att bli av med "Knut". Sen är jag sjukskriven i några veckor så jag hoppas att det blir gott väder så vi kan släppa hästarna på bete då jag inte får lyfta eller bära något på fyra veckor. Inte helt lätt när man ha ett gäng med hästar... och själv har svårt att sitta still.

Lycka till med era fölningar och vi ses väl på utställningarna längre fram i sommar!