Nyheter

Fölmönstring...

2020-10-27

Dagarna bara går och går men i mitten på denna månaden hade vi ute premieringsförättare Morgan Johnsson för att fölmönstra årets fölungar. Jag tycker att det är kul och intressant att få en bedömning på dem och en liten vink om hur mitt avelsarbete går... blir avkommorna som man tänkt sig. Sen är det lättare att fråga och få tips på hur man kan tänka om t.ex. kommande kombinationer, vilka som man skall satsa på och vilka som passar bättre som t.ex. valacker. Jag ville visa Jasons avkommor först så han skulle kunna se lättare om det var något som alla fått nedärvt eller om det var blandad kompott. Jasons styrka är ju hans ben och goda gångarter... han kunde fått lite mer hingstkaraktär men det kanske kommer med åren.

Så först ut var Vithatts Oden u: Vithatts First Love, han har hela tiden varit väldigt lättsam och lättlärd och skötte sig exemplariskt under visningen. Han fick kritiken: Stor välutvecklad, bra rastyp. Vackert huvud, bra framparti, något sluttande kors. Välbenad, rättställd. Taktmässig skritt och lätt naturlig trav. Han belönades med 88888 - 40 poäng och rekommenderades att sparas som hingst och visas fram. Han har ju redan en spekulant som är intresserad av honom, de som köpte Kind of Love, Odens halvbror. Så vi kommer nog att satsa på att han visas som valack som treåring och försöker få valackdiplom istället.

Sen var det dags för min favorit Vithatts Olympia u: Dalsgårds Love Song. Även hon har varit snäll och lättlärd och skötte sig med glans. Hon fick kritiken: Harmonisk, bra könskaraktär. Bra överlinje och bål. Harmoniskt benad från sidan, bra ledgångar, rättställd. Taktmässig skritt och bra hasarbete i traven. Hon belönades med hela 99888 - 42 poäng. Vilken lycka och roligt att skäcken fick högsta poängen för dagen, hon skall så klart sparas på stuteriet... det hade jag i och för sig bestämt redan när hon föddes... det är något visst med skäckar.

Oden och Olympia

Sist ut av Jasons avkommor var Vithatts Ohtella u: Björkes Daisy. Hon är inne i en riktig mupp-period och både bocka och galopperade i traven, men till slut kunde även hon visa fram sin fina trav. Hon fick kritiken: Rastypisk, något kompakt. Vackert huvud, bra bog, något kort hals och kors. Nöjaktigt korrekt. God steglängd i skritt och lätt taktmässig trav. Hon belönades med 87888 - 39 poäng. Hon är gubbens favorit och hon kommer långt bara med att vara så söt som bara hon kan. Hon behöver bara lite mer tid att växa i sin kropp, de andra båda är mer tidiga i sin utveckling. Det vi kunde summera av de här tre visade avkommorna efter Jason är att de alla tre fått bra ben och goda gångarter... det ser lovande ut om han nedärver sig så här bra!

Ohtella

Sen visade vi Vithatts Ottilia e: Snobbe u: Vithatts Kassandra. Hon var ju på utställning i somras för Morgan där han gav henne guld med 40 poäng. Det märktes när vi tränade att hon inte glömt bort kommandona och skötte sig hyfsat under visningen. Hon fick kritiken: Bra rasstyp, harmonisk. Vackert huvud, bra överlinje och bål. Relativt korrekt, bra ledgångar. Vägvinnande skritt och vägvinnande trav. Hon belönades med 89888 - 41 poäng. Ett poäng mer än i somras, så roligt. Hon är också min favorit, så himla personlig... och väldigt lik sin mamma i temprament... en räv bakom varje öra! Morgan förklarade vad det var extriört som han gillade på henne. Det blir nog fler turer till Snobbe!

Ottilia

Sist ut var Vithatts Orkan e: Tjustorps Dark Legend u: Vithatts Palencia. Jag gjorde en chansning igen med denna kombinationen... hade gärna velat få en till Jason... tyvärr blev det en "älg" som redan nu är över en meter... blir nog en liten B-ponny av honom. Trots sin storlek är han den av fölungarna som är blyg av sig när man skall visa upp sig men till slut så visade han upp sina fina gångarter. Han fick kritiken: Stor, välutvecklad. Bra framparti, kors och bål. Grovbent, något tåtrång fram. Lång avspänd skritt och lätt taktmässig trav. Han belönades med 68798 - 38 poäng. Han kommer att kastreras och bli valack, han kommer bli en underbar bruksponny.

Oden, Olympia och Orkan.

Det var roligt att alla fem blev klass 1, tre stycken i "guldklass"... det ser lovande ut inför framtiden och roligt att Jasons avkommor blev "så bra". Vi har ju inte betäckt några ston i sommar så nästa år blir det inga föl hos oss... kommer nog bli konstigt!

Vi har även fått Jasons kritik från hingstpremieringen den 4 oktober... tur det för jag kom inte ihåg någotting om vad som sades. Hans kritik var: Rastypisk hingst av grövre modell. Bred hals, bra överlinje och djup. Rättställd, grovbent. Vägvinnande skritt med bra mekanik. Lätt trav. Han belönades med 87898 - 40 poäng och G tom 2024. Det känns bra att avsluta säsongen efter detta... det har ju varit ett annorlunda år på alla plan... tror aldrig vi varit på så lite shetlandsutställningar som i år.

Jason