Nyheter

Årskrönika...

2017-12-29

Nu är det snart nytt år så jag tänkte försöka återkoppla vad som hänt på stuteriet under året 2017. Jag är inte riktigt så flitig på att skriva här längre, tycker inte man hinner med det så mycket längre och det går snabbare att bara slänga ut lite bilder på facebook. Men jag kanske skall skärpa till mig lite och bli bättre på det till nästa år... vi får väl se.

Detta år väntade vi två föl, Lovvan var äntligen dräktig och så var det gamla Pandora som skulle få sitt tredje föl här hos oss. Lovvan var beräknad till påskhelgen och vi var väl förberedda på att vaka över henne. Tyvärr så blev hon utsatt för ett stresstrauma när grannsonen med kompisar körde motorcross i hagen ijämte stonas och utvecklade hyperlipemi och vi trodde vi skulle förlora både henne och fölungen. Veterinären trodde inte hon skulle överleva men jag vägrade att ge upp och efter fem dagar med 24-timmars övervakning med dropp och handmatning så vände det och lyckan var total. Den 24 april födde hon ett bedårande stoföl som vi döpte till Lovely. Lilla mamman var SÅ stolt och det var glädjetårar som trillade ner från min kind när hon tacksamt tittade på mig och såg ut som hon tackade mig för att jag kämpat för hennes liv så att hennes lilla fölunge skulle få födas och överleva.

Lovvan och Lovely, 3 dygn gammal

Senare denna sommar så visade vi både Lovely och Lovvan på Jubileumsutställningen på Grevagården och Lovely fick 38 poäng och Lovvan 39 poäng. Lovely hade otur att det ösregnade när hon skulle visas och visade väl inte upp sin bästa sida... vi var väl inte heller så taggade i det vädret. Senare på hösten så fölmönstrades hon för Morgan Johnsson och fick fina 98888- 41 poäng och goda lovord för framtiden. Vi tycker att hon ser mycket lovande ut och är en mycket trevlig individ att pyssla med... hon lever upp till sitt namn, Lovely.

Lovely i oktober

Tre veckor efter Lovelys ankomst så fölade Pandora. Hon lurade oss rejält med att föla ute i flocken, hon som alltid varit så hemlig när hon skall föla. Hon fick ett supergulligt litet hingstföl som vi döpte till Lancaster, fast till vardags så kallas han för "Lilla Ludde".

Pandora och Ludde

Pandora hade lite svårt att få upp hullet efter fölningen så vi matade på henne lite extra i tron om att det var fölungen som tuttade ut henne, för lilla Ludde blev snabbt väldigt rund och go. Men när det inte hjälpte så mycket så tog vi ut veterinären för att kolla hennes tänder och veterinären hittade två tänder som hon trodde kunde ha irriterat henne så hon inte kunnat tugga normalt, även om jag inte kunnat se att hon tuggat något annorlunda. Jag tyckte att hon började gå upp i vikt igen under sensommaren men sedan så började det vända igen och då fick veterinären komma ut igen och ta blodprov. Tyvärr så visade provsvaren på att hennes njurar lagt av och att det inte fanns något vi kunde göra för henne utan att låta henne få somna in. Så samma dag som vi hade haft fölmönstring här hemma så fick Pandora somna in och lilla Ludde  5 månader gammal blev utan sin mamma. Som tur var så har Ludde varit stormförtjust i sin storasyster Kassandra så hon fick flytta in i hans box och bli hans extramamma.

Kassandra, Ludde och Katrina

Han hade ju ätit pellets och hö sedan han var tre månader så han var ju redan invand på annan mat än mjölk så det gick faktiskt jättebra även utan mammas mjölk. Ludde visades också på fölmönstingen och fick 38 poäng med 88 på sina fina rörelser, han bedömdes inte som hingstämne och den åsikten delar jag med... han är född som "en valack"... dock en mycket söt sådan.

Lancaster

Kassandra var ute och visade upp sig hela fyra gånger detta året, tre utställningar och en premiering. På sin 1-års premiering fick hon fina 41 poäng och det lovar gott inför framtiden i avelsboxen. På första utställningen fick hon 39 poäng, på andra utställningen som var i Nossebro blev hon klassvinnare med 40 poäng och sista utställningen blev hon också klassvinnare men då med 39 poäng. Hon är riktig trevlig att ha med sig ut, pigg och alert, men snäll att fixa med och transportera.

Kassandra på Jubileumsutställningen

Katrina var också ute fyra gånger precis som sin halvsyrra, Kassandra. Katrina fick på sin 1-års premiering 40 poäng och det ser lovande ut för framtiden. På utställningarna fick hon mellan 38-39 poäng och hon skötte sig bra när hon var med ute. Hon är mer en följare än en ledartyp som Kassandra... men hon är underbart vacker att titta på och supersnäll.

Kassandra i Nossebro

I slutet på september var det dags för generalmönstring med Legend uppe i Kristinehamn. Jag har tyckt att han varit skitsnygg hela sommaren och hoppades att han skulle vara i lika bra skick även senare på säsongen och det var han. Han har verkligen utvecklats i år och det var roligt att även nämnden tyckte det. Jag blev lite smått chockad när han fick hela 99988 - 43 poäng och gick tvåa i den stora ringen med riktiga panghingstar. Legend som tidigare "bara" fått 40 poäng på de tidigare hingstpremieringarna fick nu såna superpoäng och äntligen fick han 9 på sina ben... jag tycker han har riktigt, riktigt bra ben och det bästa är att han ärver ner dem till sina avkommor.

Legend på Generalmönstringen

Jag visade även två av våra unghingstar på fölmönstringen och Jason fick 39 poäng och Jessy 40 poäng så de båda skall matchas fram till vårens avelsvärdering. Man kan ju alltid hoppas att någon av dem passerar nålsögat. Annars så har vi en blivande tvååring som jag håller som min favorit, Kind of Love... han ser riktigt lovande och har varit snygg/söt redan som fölunge.

Jason och Jessy

Denna sommar betäckte vi två av vår avelsston, Palencia och Fia med Legend och de är nu tjocka och runda och vi hoppas på två friska fölungar till sommaren.

Fia

Det var nog det mesta som hänt under året, mycket slit och arbete men det ger så mycket glädje tillbaka och ro för själen. Nu hoppas vi på ett bra 2018 med friska och pigga två- och fyrbenta vänner!