Nyheter

Utställningar som varit och farväl...

2021-11-20

Nu var det så där länge emellan uppdateringarna igen... jag måste verkligen skärpa till mig! Vi har varit på två utställningar sedan jag skrev sist. Först var vi på Skaraborgs Ponnyavels utställning i Tidaholm den 3 oktober, domare var Helena Kättström. Det var bara mina två shetlandsponnyer, Ottilia och Ohtella anmälda så våra ettårsston fick tävla mot varandra.  Först ut var Ottilia och hon skötte sig som vanligt... de börjar bli vana att visa upp sig. Sen var det dags för Ohtella och hon var som vanligt väldigt lättsam att visa. Denna dag var det Ottilia som gick segrande i klassen med fina 40 poäng, kritiken löd såhär: Välutvecklad, feminin av god rastyp, Välformad hals, gott djup, välutvecklat kors, rastypiskt huvud, Välbenad från sidan, hastrång, Energisk och vägvinnande skritt med bra takt och lätt energisk trav. 88798-40. Med dessa poäng blev hon även Bäst i Rasen.

Ottilia

Ohtella blev då tvåa i klassen med 39 poäng och även Reserv Bäst i Rasen, så båda våra flickor fick tävla vidare senare på dagen i BIS-ringen. Ohtellas kritik löd såhär: Feminin, välutvecklad, Ngt långt huvud, välformad hals, gott djup, ngt kort kors, Välbenad från sidan med bra has, Taktmässig energisk skritt och lätt och taktmässig trav. 87888 - 39p.

Ohtella

Vi var så stolta över våra flickor som skötte sig så bra, Ohtella åkte ut ganska så fort i BIS-ringen medans Ottilia gick längre... tror hon åkte ut som sjätte häst kvar.

Nästa utställning för vår del var Shetland Västs utställning i Vartofta 30 oktober, domare var Elisabeth Ljungstorp. Med oss denna dag var Ohtella och Nancy, först ut var Ohtella och de var bara två stycken i klassen efter några strykningar. Hon vann sin klass och slog den ettåringen som vann över henne i Tranemo. Lite roligt faktiskt dessutom fick hon ett poäng mer idag! Domaren tyckte hon såg ut som en tavla då hon stod precis blickstilla vid bedömningen... hon skötte sig så pass bra att hon fick fina 41 poäng, 88898. Hennes kritik löd: Feminin av mkt god rastyp, Vackert huvud, välformad hals, bra överlinje och kors, Välbenad från sidan, Naturlig och mycket rörlig skritt och lätt framåtgripande trav.

Ohtella

Sedan var det Nancys tur, de var bara två i hennes klass också efter en del strykningar. Hon gick tvåa med 39 poäng, 88788. Hennes kritik löd: Välutvecklad av god rastyp, Välansatt hals, djup i bog och bål, välmusklad bakdel, Ej fullt korrekt fram, Ngt bredspårig bak, Ren skritt med god steglängd och bogfri lätt trav.

Nancy

Sedan blev det att vänta hela dagen på att få tävla om Champion ungsto, det blev inte Ohtella utan en svart tvåring som såg väldigt snygg och välutveclad ut. Vi är stolta och nöjda över våra tjejer och det blev sista utställningen för i år. Våra ungston har skött sig denna säsongen och jag tycker det ser lovande ut inför nästa säsong och jag hoppas att de fortsätter att utvecklas åt rätt håll.

Ottilia fick 41 på 1-års premieringen och är utställd två gånger med Guld båda gångerna, en klassvinst och även ett Bäst i rasen.

Ohtella fick också 41 poäng på 1-års premieringen och är utställd tre gånger med två Guld och en klassvinst, ett silver med 39 poäng och ett res Bäst i Rasen.

Olympia fick 38 poäng på 1-års premieringen och är utställd en gång med 38 poäng.

Nancy fick 41 poäng på 2-års premieringen och är utställd två gånger med 39 poäng båda gångerna.

För några veckor sedan när jag var inne och läste i webstamboken höll jag på att sätta kaffet i halsen när jag såg att vår fina uppfödning Vithatts Katrina stod som död. Vi sålde henne i våras och den nya ägaren hade bara haft henne i drygt 6 månader... blir så ledsen och besviken på att man inte kan höra av sig och tala om varför man avlivar en femåring. Jag vet att hon blev halt redan efter 11 dagar i det nya hemmet då hästarna dagen innan hade sprungit stoll i hagen då ägaren tagit hem en hingst och släppt bredvid stona. Jag erbjöd mig då att köpa tillbaka henne. Jag skall inte skriva vad jag tycker och tänker om hen men vi kommer inte rekommendera någon annan att sälja häst till det stuteriet och vi kommer att begära in referenser på hästhållningen om vi skall sälja någon mer häst där man känner tveksamhet till köparen. Vi har annars haft väldigt tur och hittat mycket bra hem till våra uppfödningar och jag har kontakt med de flesta som äger uppfödningar från oss och vet att de har det bra. Men jag hade ju önskat att Katrina hade fått ett långt och lyckligt liv, vår bästa uppfödning... skulle aldrig ha sålt henne!

Katrina

Vi har också fått ta farväl av våra fina hund Alice som hastigt blev sjuk. Så nu är det väldigt tomt här hemma även om vår nyaste "hittekatt" Stumpan gör sitt bästa för att liva upp stämningen. Det kommer nog bli en ny hund så småningom... men inte just nu!

Alice

Med de dräktiga stona är det bara bra, vi har tre stycken som är klotrunda och två som har päronmage. Förra gången när de skulle föla så stämde det med att de klotrunda fick stoföl och de med päronmage fick hingstföl... skall bli spännade att se om det kommer att stämma nästa år med. I så fall kommer Fia, Daisy och Kassandra få stoföl och Palencia och Lovvan hingstföl... vi får väl se.