Nyheter

Föl/unghingstmönstring och ett ledsamt farväl...

2017-10-21

I torsdags hade vi föl/unghingstmönstring här hemma på stuteriet, det var Morgan Johnsson som kom hit och bedömde några av våra unghästar. Jag tycker det är smidigt att på hemmaplan kunna visa sina fölungar och unghästar, det blir lite mer avspänt för hästarna när de visas i en van miljö. Sen kan man få lite tips och råd och hinna fråga sånt som man undrar över, som är svårt att hinna med på en vanlig premiering.

Först ut var vårt stoföl Vithatts Lovely, hon är efter vår egen hingst. Jag tycker väldigt mycket om henne och hon har växt i sig och grovnat rejält sedan hon visades i somras. Morgan tyckte om henne också och gav henne mycket goda vitsord och tyckte att vi skulle behålla henne som avelsmaterial. Det hade jag tänkt också... hon är en pärla! Hennes kritik löd: Välutvecklad, utmärkt rastyp.Vackert huvud, bra sida. Välbenad rättställd. Vägvinnande energisk skritt och lätt trav. Poängraden blev 98888 - 41 poäng. Det ser lovande ut för framtiden.

Vithatts Lovely

Sen visade vi Vithatts Lancaster, eller Ludde som han kallas till vardags. Det är ju en helt annan klass på honom... han vinner i söthet! Vi fick rådet att inte spara honom som hingst för han skulle inte räcka till för det. Det trodde jag inte heller... han är supersöt och mycket trevlig i sitt temprament men något hingstämne är han inte. Kritiken löd: Lågställd och något kompakt. Vackert huvud, kort hals och kors. Något tåvid fram, vinklad has. God steglängd i skritt och taktmässig och lätt trav. Poängraden blev 77788 - 37 poäng. 

Vithatts Lancaster

Sen var det dags för tvåårshingstarna och först ut var Vithatts Jösta. Han är också supersöt men sin självgoda uppsyn och sin långa man. Hur mycket jag än hoppas på honom så ser jag ju också att han inte har det DÄR som man vill se hos en avelshingst. Han kommer att få bli valack och stanna kvar hos oss som stallmaskot... han kommer aldrig bli till salu! Kritiken löd: Lågställd, långsträckt. Vackert huvud, kort hals, bra djup. Från sidan välbenad, rättställd. Spänstig framåtgripande skritt och lätt trav med svagt påskjut. poängraden blev 77887 - 37 poäng.

Vithatts Jösta

Sedan var det Vithatts Jasons tur. Han är lite av min favorit, han har varit snygg och jämn ända sedan han föddes. Det är ju oftast så när unghästarna växer att de har både ful och snyggperioder... men Jason har varit snygg hela tiden... enligt mig! Hans kritik löd: Välbyggd, harmonisk. Bra framparti och djup, något kort kors. Välbenad, relativt korrekt. Avspänd och naturlig skritt och energisk trav med god steglängd. Hans poängrad löd: 87888 - 39 poäng. Morgan tyckte att vi skulle ge honom chansen att visas på hingstpremieringen i vår, så vi kommer att försöka matcha fram honom och se om han kan komma upp någon poäng till så det kan hålla hela vägen fram.

Vithatts Jason

Sist visades Vithatts Jessy Love, han som är mest hingstig av dem. Han tycker det är kul att få komma ut och ställer upp på allt man hittar på med honom... en riktig liten rallyponny! Hans kritik löd: Kvadratisk, bra karaktär. Bra framparti och bog, något kort kors. Bra fram, bred bak. Lång vägvinnande skritt och vägvinnande trav. Poängraden blev 88798 - 40 poäng. Vi blev rekommenderade att ge honom chansen också att visas fram i vår, han är lite bredspårig bak stundtals men vi hoppas att han är i en växtfas och att det kommer att försvinna. Annars tror jag att han kommer att bli en snygg valack också!

Vithatts Jessy Love

Vi är superstolta över våra hästar och det känns bra att vår egen hingst och våra tanter lämnar så trevliga avkommor. Av våra 9 avkommor efter Legend, om man även får räkna med föl/unghingstmönstringarna här hemma, lämnat 3 som fått 41 poäng, 3 som fått 40 poäng, 2 som fått 39 poäng och 1 som fått 38 poäng... bara klass 1 avkommor hos oss.

Tjustorps Dark Legend

Tyvärr fick vi även denna dag ta farväl till vårt fina avelssto Linhagens Pandora. Hon fick ju lilla Ludde i mitten på maj och hon brukar ge så mycket av sig själv till sin fölungar... vi brukar skoja om att hon nog har grädde i sina tuttar då hennes fölungar brukar bli så tjocka. I år så har jag fått fodra med kraftfoder till henne på betet både morgon och kväll... till hennes stora gläde då hon är mycket matglad och eftersom jag vill ha upp henne i mera hull. I juli tog jag ut veterinären för att kolla hennes tänder om det kunde vara det som spökade eftersom hon inte gick upp i vikt trots att vi formligen tryckte i henne foder. Gubben var så snäll och köpte hem massor av morötter och äpplen till henne som vi kunde sticka till henne under dagarna. Hon stortrivdes och kom gnäggandes så fort hon såg oss ute. De andra hästarna lärde sig snabbt att godsakerna var bara till Pandora... och hon var snabb med att tala om det också, ledarsto som hon var. Vetten hittade två tänder som hon trodde kunde vara orsaken till vikten, det gjordes också en allmäncheck men hon hittade inget annat fel på henne. Vi trodde och hoppades att det skulle lösa sig nu och hon åt som vanligt och såg pigg och glad ut. I början på denna veckan så ville hon inte ha varken äpple eller morötter inte heller åt hon upp allt kraftfoder så i onsdags togs veterinären ut igen och då togs det blodprov som visade på att hennes njurar lagt av och att de övriga blodvärdena också var dåliga. Så vi fick ta ett tråkigt och ledsamt beslut och och göra det enda rätta för henne och låta henne få somna in.

RIP Linhagens Pandora

När Pandora blev dålig så flyttade jag in Kassandra, Luddes storasyster till honom som fick ta över ansvaret över honom. Ludde har hela tiden varit mycket förtjust i sin storasyter och hänger alltid med henne i hagen. Det värmer i hjärtat när man tittar ut i hagen och ser att den övriga flocken är så snälla och måna om lilla Ludde som nu blivit utan mamma. Han kommer att klara sig bra, han har ju ätit pellets sedan han var tre månader så han är ju redan van vid både det och hö och bor kvar i sin gamla box med sin syrra. 

Ludde i mitten med sina favoritkompisar Kassandra och Katrina

 

Ha det gott...