Nyheter

Året som gått...

2014-01-04

Några plusgrader ute och småregn... precis som vanligt då! Tänkte försöka mig på att sammanfatta året som gått i en kortare variant denna gång än vad jag brukar göra.

Året 2013:

Beslutet tog egentligen redan hösten 2012 att lägga ner vår avelsverksamhet med welsharna, då suget efter att utöka shetlandsponnierna med egen avelshingst igen tog över. Vi hade tur och hittade toppenhem åt allihopa och sista welshen, Vithatts Georgina flyttade i somras då hon byttes bort mot två diplomston... shetland givetsvis. 

Valet på ny avelshingst blev den hingst som jag förälskade mig i när han blev avelsgodkänd här i Sverige 2012, Sören v.d. Sanjesreed RS 640...  han flyttade hit i början på juni. Stort tack till Anne och Ben för att vi fick köpa honom... han är en ängel i all hantering och lugn och stadig som jag vill ha dem. 

Sören v.d. Sanjesreed

Inbytesstona som flyttade hit var Linhagens Pandora och Linhagens Birka... Birka såldes senare på hösten då vi egentligen från början bara hade för avsikt att behålla en av dem och Pandora var då det självklara valet då hon passar in mer stam/typmässigt i vår avel. Hon betäcktes med Sören i somras med tog sig tyvärr inte trots behandling så vi får göra ett nytt försök i sommar igen.

Linhagens Pandora

Utställningar blev det bara två stycken i år då jag åkte på ett långvarigt virus som höll i sig hela sommaren och långt in på hösten... tror aldrig jag varit så dålig någon gång tidigare! Vi hann med att åka till Svenljunga (eftersom jag inte insjuknade förrens dagen efter... ibland har man tur) med Bodil som fick guld även denna gång... fina Bodil. Hon betäcktes senare med Sören och tog sig på en gång... hon är så tjock och go nu och vi väntar spänt på vad som kommer att "ploppa ut" till sommaren.

Vithatts Bodil

Den andra utställningen var i Vartofta på höstkanten och då hade vi med "Fia" som fick fina 39 poäng med en 9 på typ. Vi är så nöjda med henne och hon har ett sagolikt temprament... lättsam och stadig. 

Vithatts First Love - "Fia"

Senare på hösten så köpte vi tillbaka vår uppfödning Vithatts Palencia, har alltid velat ha tillbaka henne någon gång och nu blev det ett tillfälle som passade... under tiden som hon har varit borta har hon hunnit få två hingstföl efter Jozo... en fux och en svart. Tanken är att hon skall användas till Sören... jag tror dom kommer att kompletera varandra bra.

Vithatts Palencia - Foto: Anette Wadman


"Lovvan" lurade oss med att inte vara dräktig
utan bara vara fet... så det blev inga fölungar alls i år. Hon betäcktes med Sören men bara brunsta om och krånglade hela sommaren trots behandling, sköljning och att det inte fanns några tecken på att hon inte skulle kunna ta sig. Så vi gjorde ett sista försök sent på säsongen och hon är inte ultraljudad efter det så jag vet inte om hon är dräktig eller inte. Hon brukar bli "bitchig" i början på sin dräktighet och det har hon inte blivit så troligtvis så väntar hon inte föl... men man kan ju alltid hoppas!

Dalsgårds Love Song - "Lovvan"


I november så var vi och hämtade ett nytt avelssto
, Geisha av Paradiset som vi skall låna och ta föl på, tack Mija för att vi fick förtroendet att låna henne. Hon betäcktes med Dorus v.d. Belschuur som jag hade sett tidigare och tyckte att han skulle passa henne typmässigt, dessutom så stod hon redan på det stuteriet så det var ju smidigt. Tyvärr så började hon brunsta en vecka efter hemkomsten så hon är väl troligtvis inte heller dräktig... vi verkar inte ha någon tur på den fronten i år.

Geisha av Paradiset

Det var väl i det stora hela vad som hänt 2012, jo Gottfrid har blivit valack också... det blev han tidigt i våras innan han fick några "hingsthormoner" och så han skulle kunna gå kvar med flocken som vanligt. 

Mål inför 2014:

"Fia" skall matchas och visas på 3-års premieringen och vi hoppas att det skall räcka ända fram till diplom. Stona skall betäckas i sommar och vi hoppas på bättre utdelning denna gång... funderar på om jag skall låna en enfärgad hingst till mina skäckston eller inte. Vi hoppas att vi kan åka på fler utställningar i år än vad vi kunde förra året.

Men högst på listan är att husfolket och att alla fyrbenta får vara friska och att fölningarna går bra... sen blir allt annat bara BONUS!

Ha det gott alla goa vänner och dagboksläsare!