Nyheter

Stamboksnummer...

2013-12-01

Igår var det halkigt ute och idag är det plusgrader och lite blåsigt. Det har varit minusgrader ute några dagar nu och jag har precis börjat fodra med middagshö ute i hagarna. Det har ju varit så varmt, så hästarna har ju haft bete om dagarna ända fram tills nu och det börjar bli dags att stänga för in till sommarhagarna. 

Slowfoodnätena som jag har i boxarna gör verkligen sitt jobb... inget svinn som det var tidigare när hästarna trampade ner och gjorde sina behov i höet. Hos en del hästar behöver jag bara fylla på varannan dag och de har att göra hela nätterna... jag kan till och med lyxa till det och sova någon timme längre på helgerna och ända veta att de har hö kvar och står och tuggar på ändå om det dröjer fram tills kl. 7.00 på helgerna innan de blir utsläppta.

Såg i webstamboken att Geisha nu hade fått sitt stamboksnummer så nu kan hon titulera sig med RS 6921. Tyvärr så brunstade hon en vecka efter ankomst till oss så hon är väl troligtsvis inte dräktig då. När jag jämför henne med Bodil där det skall skilja en månad i deras dräktighet så är Bodils mage enorm och hos Geisha är magen ganska så liten. Annars så har Geisha kommit in bra i flocken och det råder harmoni i den och alla kan gå med alla och stå och klia på varandra. 

Hovslagaren var ute tidigare i veckan och snygga till hästarnas fötter, mest var det att ta på Geisha... så nu är hon så rund och fin om fötterna. Hovslagaren berömde mig för att jag har sådan ordning på mina hästar och är noga med deras hovvård. Kul att få lite respons för sitt arbete som man lägger ner! Han ser tydligen många shetlänningar som det inte är så noga med antingen vad det gäller skötsel eller hovvård. Tråkigt att det slarvas med dem bara för att de är så små... de är ju hästar de också!

Vi har fått en vildkatt som flyttat in även denna vinter... denna gången blev det en blyertsgrå hankatt... tror inte att det är en ren bonnakatt utan har nog även annan ras i sig. När han flyttade in i stallet var han lite smal och skygg... nu är han tjock och har fått lite hängmage som våra andra stallkatter och inte alls så skygg längre. 

Roade mig med att jämföra stammarna på våra nuvarande hästar och det slog mig att alla är lite släkt med varandra. Till exempel så har Sören, Newton v. Dorpzicht i 3:e led... det har även våra avelsston Bodil, Palencia och Love Song... och First Love har det i 4:e led i och med att hon är Love Songs dotter. 

Våra avelsston Bodil och Palencia är nära släkt med varandra genom att Bodils mamma Äppelbo Karamella och Palencias pappa Äppelbo Pastillo är helsyskon. Det var ju en tanke med när vi köpte tillbaka Palencia att jag ville ha tillbaka Äppelboblodet i min avel.

Geishas morfar är svartskäckshingsten Carlos v. Hesselt,  han återfinns i Love Songs stam genom att han är hennes farfarsfar.

Pandoras morfar är Gletness Rockall , han återfinns i Bodils stam i 4:e led. I Pandoras stam hittar vi också Coen v. Neer i 4:e led som återfinns hos Sören i 3:e led i stammen. Sören har också Fireball of Marshwood i 4:e led som återfinns i Pandoras stam i 3:led.

Spännande att se sambandet mellan dem och att det mellan hingst och sto inte är närmare än 3:e led. När jag började med shetland så frågade jag om råd hur man skulle välja hingst till sina ston och fick då rådet att man inte skulle gå för långt ifrån stonas "egna stammar" så då borde jag väl vara på rätt spår!

Geisha och Love Song... båda med hjärta på rumpan... Geisha lite jämnare och Love Songs lite ojämnare i sin form.

Trevlig 1:a advent alla goa vänner och dagboksläsare...